Plávajúce mesto mladých staviteľov z Nitry zvíťazilo v slovenskom finále súťaže Modelium

Plávajúce mesto mladých staviteľov z Nitry zvíťazilo v slovenskom finále súťaže Modelium

Žilina, 13. júna 2024 – V napínavom finále súťaže Modelium 2024 zvíťazil tím študentov zo Strednej priemyselnej školy stavebnej v Nitre. Spolu s nimi do medzinárodného superfinálového kola postúpia aj školy z Liptovského Mikuláša, Trenčína a druhý tím z Nitry, ktoré budú súťažiť o celkové víťazstvo s ďalšími štyrmi tímami z Českej republiky. Cenu zamestnancov spoločnosti HSF System SK získala Stredná odborná škola stavebná Liptovský Mikuláš. Superfinále sa uskutoční 25. júna v Ostrave v Grossmannovej vile. Súťaž organizuje medzinárodná stavebná skupina HSF System, ktorá patrí do holdingu PURPOSIA Group.

V tohtoročnom 16. ročníku súťaže stredoškoláci a stredoškoláčky vytvárali modely z vlnitej lepenky na tému „Plávajúce město“. Finálového kola za Slovenskú republiku sa zúčastnili školy z Nitry (dve družstvá), Námestova, Trenčína, Žiliny a Liptovského Mikuláša. „Všetky modely vo finálovom kole boli originálne, nápadité a kreatívne pracovali s udržateľnými riešeniami,“ hovorí Tomáš Mydlo, výrobný riaditeľ spoločnosti HSF System SK. „Každý model priniesol do súťaže niečo iné a originálne a bolo skvelé vidieť, ako študenti nad témou premýšľali a koľko rôznych konceptov dokázali vymyslieť.“

Víťazný tím z Nitry si odnáša cenu v hodnote 625 eur. Stredná odborná škola stavebná Liptovský Mikuláš, ocenená zamestnancami HSF System SK, získala 315 eur. Medzi štyrmi tímami, ktoré postúpili do medzinárodného superfinále, boli víťazná Stredná priemyselná škola stavebná Nitra (tím: Ľubomír Danko, Daniel Fúska, Marián Gemmel, Ondrej Filin), Stredná odborná škola stavebná Liptovský Mikuláš (tím: Selina Kaščáková, Linda Kuniaková, Diana Votchenko, Kateryna Votchenko), Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša Trenčín (autor: Peter Kuric) a Stredná priemyselná škola stavebná Nitra (tím: Samuel Burčo, Matúš Sivčak, Sofia Pathóova, Sandra Škanderová).

Tieto štyri školy sa v utorok 25. júna v ostravskej Grossmannovej vile stretnú so štyrmi postupujúcimi z českého národného kola. Víťaz medzinárodného superfinále získa 1 050 eur, druhý najlepší tím si odnesie 625 eur a tretí tím 420 eur. Rozhodovať bude aj verejnosť hlasovaním prostredníctvom kanálov sociálnych médií súťaže Modelium a udelí cenu v hodnote 210 eur.

Organizátorom a generálnym partnerom súťaže je stavebná skupina HSF System. Hlavným partnerom súťaže je developerská skupina ANTRACIT. Produktovým partnerom je český Zväz výrobcov vlnitých lepeniek.