Aby výmena okien v byte prebehla rýchlo a hladko

Aby výmena okien v byte prebehla rýchlo a hladko

Pri obnove bytových domov je výmena okien kľúčovým faktorom na zlepšenie tepelného komfortu, ale aj zníženia výdavkov za vykurovanie. Výmena okien tiež zvyšuje celkovú energetickú efektívnosť budovy. Ak máte v byte okná staršie ako 15 rokov, treba začať uvažovať nad ich výmenou za modernejšie alternatívy.

Častým problémom starších okien je ich technológia výroby, ktorá bola v minulosti iná ako dnes, nižšia kvalita použitého materiálu a benevolentnejšie tepelnoizolačné normy. To všetko môže dnes vplývať na väčší únik tepla,“ hovorí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. Oproti tomu moderné okná sú vyrobené z kvalitnejších materiálov, majú lepšie zasklenie, odolnejšie profily i neporovnateľne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.

Kedy je pri výmene okien potrebné stavebné povolenie?

Predtým, než sa rozhodnete pre výmenu okien v byte, zistite si, či tento úkon budete musieť nahlásiť stavebnému úradu. Vždy je istejšie navštíviť stavebný úrad a informovať sa, či je stavebné povolenie alebo ohlásenie potrebné. V prípade, že meníte okno za okno, to znamená, že nezväčšujete veľkosť stavebných otvorov, nemeníte vzhľad a charakter fasády či farbu okien, takáto výmena okien si stavebné povolenie nevyžaduje. „Ak si však zvolíte nové okná, ktoré budú z iného materiálu ako tie pôvodné alebo zmeníte farbu okien, čím sa iba mierne zmení vzhľad stavby, treba výmenu okien ohlásiť stavebnému úradu. Zároveň však nesmiete zasiahnuť do nosných konštrukcií objektu,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič. V prípade zmien tvaru, konštrukcie alebo veľkosti okien je nevyhnutné stavebné povolenie. Pokiaľ plánujete výmenu okien v pamiatkovej zóne, budete potrebovať aj záväzné stanovisko odboru pamiatkovej starostlivosti. Pred výmenou okien je potrebné získať aj súhlas správcu domu, ak ste vlastníkom bytu, alebo bytového družstva.

Upozornite susedov

Pri výmene okien buďte ohľaduplní k svojim susedom. Komunikujte s nimi a riešte ich prípadné obavy týkajúce sa procesu renovácie. Informujte ich prostredníctvom oznamu, od kedy do kedy budú práce na prerábaní bytu prebiehať. Výmena okien nie je žiadny strašiak ani v zabývanom prostredí. Prináša so sebou trochu prachu a hluku, ale trvá to zvyčajne len jeden deň.  Ak na prerábanie bytu budete potrebovať stavebné povolenie, môžu obyvatelia bytového domu podať námietku, čím sa výmena okien môže pozdržať.

Výmena okien je možná pred i po zateplení

Okná sa odporúča vymeniť pred zateplením obvodového plášťa bytového domu, kedy je výmena okien jednoduchšia. Možné to ale je aj v prípade už zateplenej stavby, tu však treba postupovať veľmi opatrne. Montáž okien, tak ako akékoľvek iné stavebné činnosti, podlieha prísnym pravidlám a keď je vykonaná neodborne, zruší akékoľvek prednosti kvalitného okna. Ak je bytový dom už zateplený, výmena okien bez akéhokoľvek poškodenia tepelnej izolácie je málo pravdepodobná, aj keď budú skúsení montážnici veľmi opatrní. Pozitívne je, že vnútorná špaleta sa dá však následne opäť opraviť a poškodené časti zateplenia vymeniť. Benefity výmeny okien však v konečnom dôsledku prevýšia nepríjemnosti spojené s opravovaním fasády. Montáž okien treba zveriť montážnikom s dlhoročnými skúsenosťami, ktorí sa orientujú v najnovších trendoch. Naši montážnici sú kvalifikovaní a pravidelne školení. Koncový zákazník sa tak nemusí starať prakticky o nič,“ objasňuje L. Pavlovič.

Pozor na chyby pri montáži okien

Základom každej úspešnej výmeny okien je demontáž starého okna a správne vymeranie rozmerov nových okien. Rozmery okna by mali byť o niečo menšie ako stavebný otvor, približne o 20 až 50 mm v závislosti od veľkosti okna a typu stavebnej konštrukcie. Pred samotnou montážou treba skontrolovať, či na ostení nie sú nerovnosti, či je podklad dostatočne pevný, súdržný a čistý. Ak je to potrebné, ostenie treba napenetrovať. „Chybou pri montáži okien je aj nedostatočné vycentrovanie a uloženie okna do stavebného otvoru. To má za následok nedokonalé tesnenie krídla v ráme a následné zatekanie. Pri osadení okna je dôležité rám dôkladne vypodložiť. Materiál podložiek musí byť trvácny, aby sa vplyvom času nestalo, že okno klesne a stratí svoju funkčnosť,“ upozorňuje Pavlovič zo spoločnosti INCON. Správnu polohu okna v stavebnom otvore treba skontrolovať vodováhou. Rám musí byť vyvážený v oboch rovinách, a to vo vodorovnom aj zvislom smere. Absolútnou samozrejmosťou je správne zhotovenie pripojovacej škáry, ktorú sa odporúča utesniť špeciálnymi fóliami. Na vnútornú stranu rámu treba opatrne nalepiť vhodnú parotesnú pásku, ktorá izoluje pripojovaciu škáru a zabráni prieniku vlhkosti z interiéru do vnútra škáry. Zároveň treba na exteriérovú stranu nalepiť paropriepustnú pásku, ktorá naopak prípadnú vlhkosť z pripojovacej škáry dokáže odvetrať. Pásku treba na okno aplikovať s presahom, aby ho bolo možné správne namontovať do stavebného otvoru. Priestor medzi dvomi fóliami treba vyplniť tepelnoizolačnou penou, ktorá je páskami chránená pred akoukoľvek vlhkosťou a degradáciou. 

Čo zohľadniť pri výbere okien do bytu?

Medzi najdôležitejšie parametre pri výbere okien patrí hodnota súčiniteľa prechodu tepla Uw, ktorá by pri oknách mala byť ≤ 0,85 W/(m2.K). Čím je hodnota Uw nižšia, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti okna lepšie. Na energetickú hospodárnosť okien majú vplyv aj rámy okien. „Neodporúčame však používať širšie profily ako 85 mm. Na základe našich skúseností vieme, že ich použitie má vplyv na vznik priehybov a deformáciu rámov. Aj okno s menšou stavebnou hĺbkou dokáže dosiahnuť výborné tepelnotechnické parametre, a to napr. vďaka použitiu EPDM tesnenia, hlbším uložením skla a pod.“, vysvetľuje L. Pavlovič. Zásadnú úlohu vo funkčnosti okna zohráva aj zasklenie. Trojsklá môžu priniesť nielen úspory za vykurovanie, ale aj vyšší užívateľský komfort. Ďalšou významnou výhodou moderných okien je lepšia zvuková izolácia. Ocenia to najmä majitelia bytov, ktoré sú situované v hlučnejšom prostredí alebo na vyšších poschodiach, ktoré sú vystavené väčším nárazom vetra a dažďa. Odporúčajú sa tu okná s profilom so stredovým tesnením a so zasklením s vyššou hodnotou zvukovej nepriezvučnosti. Majitelia bytov na prízemí by zas mali investovať do okien s vyššími požiadavkami na bezpečnosť či mechanické namáhanie, odporúča sa preto v skladbe izolačného skla použiť sklo kalené alebo lepené. „Pri výbere okien v rámci obnovy bytového domu je veľmi dôležité, aby ste dali prednosť kvalitnému výrobcovi s certifikátom a dlhoročnými skúsenosťami. Odporúčam zvoliť plastové okná, napríklad INCON Komfort EVO, ktoré je vhodné pre všetky typy stavieb a je určené aj do náročnejšieho prostredia,“ dodáva Ladislav Pavlovič. 

TIP: Okno s plastovým profilom INCON Komfort EVO

Súčasťou okna je 6-komorový plastový profil s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm. Obsahuje o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okno, preto sa nekrúti, nepraská a nedá sa ľahko vypáčiť. Súčiniteľ prechodu tepla okna je Uw = od 0,71 W/(m2.K). Použitá hrubá uzavretá oceľová výstuha, čo je dôležité predovšetkým pri oknách s väčšími rozmermi a otvorových výplniach v tmavších farebných odtieňoch, a to z dôvodu statiky, bezpečnosti a potenciálnej hrozby priehybov. Uzavretá rámová výstuha s hrúbkou 2 mm zvyšuje pevnosť rámov a podporuje tak bezchybnú funkčnosť, stabilitu a životnosť okien. Hlbšie uloženie izolačného skla v profile obmedzuje rosenie okien. Súčasťou okna je aj stredové tesnenie a tri tesniace roviny, ktoré poskytujú tepelnú a akustickú izoláciu.

Foto: INCON

Viac na www.incon.sk