Uchovajte si leto v pohári džemu

Uchovajte si leto v pohári džemu

Slnečné letné dni máme neodmysliteľne spojené s množstvom druhov šťavnatého ovocia, ktorého sviežu chuť by sme chceli zaradiť do jedálnička v každom ročnom období. Chuť leta dokážu dokonale uchovať lahodné džemy s nízkym obsahom cukru.

Džemy sú ideálnym spôsobom, ako si uchovať letné ovocie aj na zimu. Jahody, maliny, čučoriedky, marhule, broskyne a množstvo ďalších druhov ovocia nás vďaka tomu môžu sprevádzať celým rokom a ozvláštniť raňajky či sladké pečenie.

Trendom dneška sú spôsoby na vytváranie džemov s vysokým podielom ovocia a nízkym obsahom cukru. Hoci želírovanie a zaváranie sa bez cukru nezaobíde, existujú cesty, ako jednoducho vytvoriť chutné džemy s menším obsahom kalórií, ktoré budú chutiť dospelým aj deťom.

Základom každého zavárania a želírovania je pektín, ktorý pomáha džemu získať správnu konzistenciu. K Pektínu Dr. Oetker môžete pridať cukor podľa vlastnej preferencie – repný, trstinový alebo hnedý. Môžete si tiež vybrať množstvo cukru podľa zrelosti spracovávaného ovocia alebo výsledného obsahu cukru v pripravovanom džeme. Pektín Dr. Oetker je vegánsky, pretože ide o látku prirodzene sa vyskytujúcu v kôre citrusových plodov a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Príprava džemu je s ním jednoduchá a rýchla a zvládne ju aj začiatočník.

Nemenej dôležitou zložkou pri zaváraní je aj Kyselina citrónová Dr. Oetker, ktorá podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovocia a predlžuje trvanlivosť džemu. Okrem zavárania ju môžete využiť napríklad aj na dochutenie domácich limonád a navyše je aj osvedčeným pomocníkom pri odstraňovaní vodného kameňa v domácnosti alebo slúži na prípravu domácich čistiacich a pracích prostriedkov.

Moderné džemy – veľa ovocia, menej cukru

Tradičné recepty našich babičiek často pracujú s pomerom ovocia a cukru 1 : 1. Moderné želírovacie cukry a prípravky na zaváranie však dokážu tento pomer zmeniť v prospech ovocia, ktorého môže byť v džeme až 75 %.

Skvelým pomocníkom pre ľahkú a rýchlu prípravu džemov je Gelfix Super 3 : 1 Dr. Oetker. Tento želírujúci prípravok pomáha ovociu zachovať maximum z jeho výraznej chuti s použitím minimálneho množstva cukru. Stačí ho zmiešať s dvoma lyžicami cukru a povariť s ovocím ešte pred dosypaním zvyšnej dávky cukru a počas pár minút je džem hotový.

Pokiaľ chcete mať zaváranie hotové ešte rýchlejšie, môžete sa obrátiť na Želírovací cukor Super 3 : 1 Dr. Oetker. Túto zmes presne odmeraného cukru, pektínu a kyseliny citrónovej iba pridáte k 1500 g ovocia podľa návodu, privediete do varu a po piatich minútach môžete plniť hotový džem do pripravených pohárov.

Milovníkov zdravého stravovania a alternatívnych spôsobov sladenia určite poteší Dr. Oetker Želírovací cukor so stéviou. Výťažky z exotickej stévie dávajú tomuto cukru oveľa sladšiu chuť a pritom nepridávajú obsah kalórií. Ľahko si tak môžete pripraviť svoj obľúbený džem so zníženým energetickým obsahom.

Malinový džem s čokoládou

Vynikajúce džemy nemusia vždy obsahovať iba ovocie. Mnoho druhov ovocia si rozumie aj s výrazným korením, ako je napríklad škorica, korenie, zázvor alebo chilli. Pre dospelých labužníkov môžete pripraviť aj džem s malým množstvom alkoholu. Malým aj veľkým určite bude chutiť kombinácia sladkých malín a horkej čokolády.

Najprv nasekáme 100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 70 – 85 % na menšie kúsky. Do väčšieho hrnca vložíme 1 kg malín a v miske zmiešame obsah balíčka Gelfix Super 3 : 1 Dr. Oetker s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Vzniknutú zmes pridáme k ovociu a za stáleho miešania asi 1 minútu povaríme.

Do hrnca následne pridáme 350 g cukru a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 2 kávové lyžičky práve uvareného džemu. Pokiaľ je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme. Zoberieme prípadnú penu, pridáme kúsky čokolády a zamiešame. Stále horúci džem plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, otočíme dnom nahor a necháme minimálne 5 minút stáť na viečkach.

Viac inšpirácie a chutných receptov nájdete na webe: Zaváranie | Dr. Oetker.